MikaelHyytiainen Älkää väittäkö jonkin olevan toteuttamiskelvotonta, vaan selittäkää MITEN se on toteuttamiskelvollista.

Koululaisille kunnon ruokaa ja LIHAA!

Toisin kuin tänään on uutisoitu, kouluissa tarjotaan tosiasiassa liian vähän LIHAA lapsille! Nykyisestä “ilmaisesta kouluruokailusta” pitäisi luopua ja siirtyä maksulliseen terveellisempään ruokaan. Toinen vaihtoehto olisi lisätä moninkertaisesti kouluruokaan käytettävää rahoitusta.

Kaikki kouluruoka on ravinneköyhää tyhjää kaloria jonka takia lapset ovat aina väsyneitä iltapäivällä, ja se ‘punainen liha’ on pääasiassa jotain ihan muuta kuin lihaa: epäterveellistä jauhotäyttöistä vähärasvaista halpismoskaa ja ties mitä muuta (eli ei lihaa siis) ja jossa aina tarkat rajoitukset kuinka monta ‘makkaraa’ tai ‘lihapullaa’ yms. saa ottaa. Koululaiset pikemminkin kaipaisivat aitoa laatulihaa lihatiskiltä, joka olisi moninkertaisesti terveellisempää, kuin kaikki muu yhteensä mitä kouluissa lapsille tarjotaan (myös ‘kasvisruoka’), koska liha on todella ravinnerikasta jolla jopa pelkästään eläisi jotenkuten: liha sisältää B-vitamiinit, rasvahapot ja rasvan energiana sekä proteiinia, ja on helposti pureksittavaa ja sulateltavaa. Itse asiassa oikea liha olisi suorastaan superruokaa verrattuna nykyiseen koulu‘ruokaan’ – siitäkin huolimatta että siinä teoriassa voisi olla tosi pieniä syöpäriskejä, jotka kuitenkin ovat todistamatta, koska vieläkään ei tiedetä MITEN liha aiheuttaa yhtään mitään negatiivista (kuten esim. ravitsemussuositusten laatija Mikael Fogelholmkin on todennut, “punainen liha voisi olla ihan OK” luennossaan Skepsis ry:lle 2014, 44:11–45:10).

Huolestuttavaa on, että kouluruoka on ollut ja on väkisin lasten terveydelle haitallista (ravinneköyhää tyhjää kaloria). Eihän tämä mikään ihme ole, kun alle 50 sentin annoksella pitäisi ruokaa valmistaa. Petollista tässä tilanteessa on, että “kaikkeen tottuu”, myös roskaan, sellainen ihminen on, mutta tämä ei aina ole hyväksi ihmisille, kuten tässäkin tapauksessa. Kaikkein pahinta lienee, että (lotto)kansan parissa vallitsee “ilmaisen kouluruuan” ihannointi, ja lapsia pakotetaan sitä syömään ja tykkäämään siitä, koska “pakko” ettei karkkia syödä tjsp. Tällaisista ajatusten ja puheen harhoista pitäisi päästä eroon ja kohdata todellisuus, joka on yleensä aika karu: lasten piinaamista tässä tapauksessa. Lapset ansaitsisivat parempaa!

Kouluruuan pitäisi koostua monipuolisesta rasvaisesta ja ravinteikkaasta ruuasta, niin että liikunnattomina päivinä olisi rasvaisempaa ja vähähiilihydraattisempaa ruokaa, kun taas liikunnallisina päivinä päinvastoin hiilihydraattipitoisempaa ja vähärasvaisempaa ruokaa. Kovaa ja pehmeää rasvaa, eläinravintoa ja runsaasti oikeita kasviksia:

  • Joka kolmas päivä: 1) Rasvaista naudan ja porsaan lihaa (väh. 17% ja 20% rasvaa), 2) kanankoipia (17% rasvaa), 3) kalaa: pääasiassa lohta ja silakkaa (molemmat rasvaisia ja molemmissa hyvä hintalaatusuhde);

  • Kasviksia, joka päivä jotain/kaikkia näistä: ruusu-, kukka- ja parsakaalia, paprikaa, kurkkua, porkkanaa;

  • Lisukkeina joka päivä jotain seuraavista: lämpimiä porkkanoita ja lanttuja sekä sipuleita; rasvalisukevaihtoehtoina kermaa, kermajuustoa, avokadoa, oliiviöljyä ja kananmunia; ja hiilihydraattivaihtoehtoina kaurapuuroa sekä kokojyväriisiä;

  • Juomina aina: vettä ja punaista maitoa sekä vihreää/valkoista teetä, piste;

  • Jälkiruokina joskus: pakastemarjoja ja kreikkalaista/turkkilaista(10%)/venäläistä(17% rasvaa) jugurttia sekä hasselpähkinöitä tai manteleita sekä tummaa suklaata (väh. 70% kaakaota);

  • Kieltää pitäisi ainakin toistaiseksi: peruna, gluteeniviljat ja sokerimehut sekä sokerin lisääminen ruokiin (esim. puuroihin), ennen kuin niiden terveyshaitat on perusteellisesti selvitetty.

    → Eivät nämä mitään ehdottomia vaatimuksiani ole, mutta ihannemaailmassa suunnilleen tältä näyttäisi minun viikoittainen ruokalistani koululaisille. Enemmän tähän suuntaan voisi ainakin koittaa pyrkiä!

Maksulliseen kouluruokailuun ja/tai vanhempien omiin eväisiin siirtyminen lienee paras vaihtoehto lapsille paremman ruuan saavuttamiseksi. Näin saataisiin lapsille terveellisempää ruokaa, johon nämä totutettaisiin pakollisella kouluruokailulla. Toinen vaihtoehto olisi lisätä moninkertaisesti ruokarahoja kouluruokailuun säästämällä esim. turvapaikanhakijoista ja elintasopakolaisista (takaisin leireille, kaikkien auttaminen ainoastaan leireillä ja sitten kotimaahan takaisin ja tehokkaalla kehitysavulla paikallinen auttaminen), EU- ja eurokuluista, tehottomista yritystuista, ilmaisista jatkokoulutuksista, jne. mutta eihän tämä tule kuuloonkaan – “Ei ei, täysin toteuttamiskelvotonta fantasiaa!” Tosin, kouluruokarahat täytyisi varmaan kymmenkertaistaa ennen kuin ihanneruokalistaani päästäisiin... Joten edellinen vaihtoehto olisi varmaan realistisempi.

Ja muistetaan, että syömällä lihaa me ylikuormittamalla planeettaa, ja näin nopeutamme synteettiseen keinolihaan ja muihin korvikkeisiin siirtymistä. Eli syökäämme siis lihaa, kunnes todistetaan MITEN se on haitallista, ja sitten kun se tiedetään lihanvalmistajat alkavat valmistaa sen täysin haitattomasti jolloin siitä tulee täysin haitatonta ja parasta täyttä superruokaa, ja sitten planeetan ylikuormituksen jälkeen voimme siirtyä vielä terveellisempiin ja paremman makuisempiin keinolihoihin!

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Jostain syystä tuo lihan syönti tulee varmaankin katkeamaan moraalisista syistä. Yllätyin itsekkin minkälaisen vastareaktion apinan pään vaihtaminen sai aikaan ihmisissä. Aika näyttää..

Lihaa tärkeämpää olisi huolehtia riittävistä ravintomääristä..ne saadaan monellakin tapaa kasaan.

Pekka Iiskonmaki

Korkeita veroja perusteltiin aikoinaan mm. laadukkaalla kouluruualla. Nyt pitää lunastaa ne lupaukset.

Ei missään tapauksessa maksullista ruokaa kouluihin, ilman veroleikkauksia.

Käyttäjän MikaelHyytiainen kuva
Mikael Hyytiainen

Tosiaan, kyllä ehdottomasti veroleikkauksia pitäisi tehdä maksulliseen kouluruokailuun siirryttäessä. Jo 2,50€:n hinnalla - joka ainakin muutama vuosi sitten oli Amican ja Unicafen ammattikorkeakoulujen/yliopistojen ruokaloiden lounashinta - saisi reilusti laadukkaampaa ruokaa kuin mitä koululaisille on tarjolla. Tähän voisi ainakin aluksi tyytyä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Ihminenhän on hampaidensa perusteella moniruokainen ja liha on tärkeä monessakin suhteessa.
Kyllä savusaunassa palvattu sianliha aina kaurapuuron ja talkkunan voittaa.

Hernekeitto palviluilla maustettuna on kyllä parasta.

Toimituksen poiminnat